Seneste nyt om Rusland og krigen i Ukraine

Ukraine siger, at over 15.000 russiske soldater er blevet dræbt

En ukrainsk soldat bemander et militært kontrolpunkt i Kiev den 21. marts 2022, før et 35-timers udgangsforbud starter kl.

Fadel Senna | AFP | Getty billeder

Ukraines forsvarsministerium hævder, at omkring 15.300 russiske soldater er blevet dræbt, siden Kreml indledte sit angreb den 24. februar.

I en opdatering offentliggjort på Telegram sagde ministeriet, at 509 kampvogne, 1.556 pansrede kampkøretøjer og 252 artillerisystemer er blandt Ruslands militære tab frem til den 22. marts.

CNBC har ikke været i stand til uafhængigt at verificere disse tal.

Rusland rapporterede den 2. marts, at 498 af dets væbnede styrker var blevet dræbt i kampene. Moskva har ikke siden givet en officiel opdatering.

Den pro-Kremlin russiske avis Komsomolskaya Pravda rapporterede mandag med henvisning til Ruslands forsvarsministerium, at 9.861 russiske soldater var døde siden begyndelsen af ​​krigen. Det har siden slettet artiklen.

Avisens Kreml-korrespondent sagde tirsdag, at avisen blev hacket, og en falsk historie blev offentliggjort på dens websted, rapporterede Reuters. Kreml-talsmand Dmitry Peskov sagde, at han ikke var i stand til at kommentere hændelsen.

– Sam Meredith

Ukraines viceminister siger, at der er behov for indrømmelser fra Rusland, for at forhandlingerne kan lykkes

Ukraines vicepremierminister, Iryna Vereshchuk, sagde, at Kreml skal give indrømmelser, hvis forhandlingerne skal bringe en ende på krigen, og beskrev Ruslands krav om fred som “simpelthen meningsløse”.

I et interview med den franske tv-kanal LCI sagde Vereshchuk, at Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy er klar til at føre samtaler med Ruslands Vladimir Putin.

Vereshchuk sagde, at Ukraine har demonstreret sit parathed til produktivt diplomati fra begyndelsen af ​​Ruslands invasion, ifølge en oversættelse leveret af den ukrainske regering.

Kreml sagde mandag, at fredsforhandlingerne mellem Moskva og Kiev endnu ikke havde gjort væsentlige fremskridt.

– Sam Meredith

FN siger, at mere end 3,5 millioner mennesker er flygtet fra Ukraine siden Ruslands invasion

En kø for daglige forsyninger uden for Warszawas hovedbanegård, i Polen, den 21. marts 2022.

Nurphoto | Nurphoto | Getty billeder

FN’s Flygtningeorganisation sagde, at mere end 3,5 millioner mennesker er flygtet fra Ukraine, siden Rusland indledte sin invasion af landet den 24. februar, rapporterede Reuters.

Over 2 millioner mennesker anslås at have krydset grænsen til nabolandet Polen.

– Sam Meredith

Putin er desperat – og kunne ty til at bruge kemiske våben, siger German Marshall Fund-direktør

Michal Baranowski, senior fellow og direktør for den tyske Marshallfonds kontor i Warszawa, hævder, at Ruslands krig mod Ukraine har nået et usikkert øjeblik, hvor præsident Vladimir Putin er desperat efter en sejr.

Rusland siger, at det har affyret hypersoniske missiler i Ukraine. Hvad er de?

Et MiG-31K jagerfly med et Kinzhal hypersonisk missil flyver over Moskvas Røde Plads under Victory Day militærparaden i 2018.

Sefa Karacan | Anadolu Agency | Getty billeder

Ruslands påståede brug af hypersoniske missiler i Ukraine i de seneste dage er ikke kun et tegn på, at militæret kunne ty til at bruge mere destruktive våben, men også en mulighed for Rusland til at prale med våben, som det siger, at det har udviklet i flere år.

Det russiske forsvarsministerium sagde fredag, at det havde indsat “Kinzhal” (som betyder “Dagger” på russisk) hypersoniske aeroballistiske missiler for at ødelægge et stort underjordisk lager af ukrainske missiler og luftfartammunition i Delyatin i Ivano-Frankivsk-regionen i det vestlige Ukraine.

Læs mere: CNBC har en kort guide til hypersoniske missiler og hvad Rusland hævder at have brugt her.

Så lørdag sagde ministeriet, at det havde brugt Kinzhal hypersoniske aeroballistiske missiler igen til at ødelægge en stor ukrainsk lagerbase for brændstoffer og smøremidler i Mykolaiv-regionen; Ruslands forsvarsministerium sagde i en erklæring, at det var den vigtigste brændstofforsyningsbase for ukrainske pansrede køretøjer i kampområder i det sydlige Ukraine.

Russiske nyhedsbureauer sagde, at den rapporterede brug af hypersoniske missiler var første gang, Ruslands militær havde brugt dem i sin invasion af Ukraine, som begyndte den 24. februar.

CNBC var ikke i stand til øjeblikkeligt at verificere påstandene om hypersonisk våbenbrug. Pentagon sagde, at det heller ikke var i stand til det, men Rusland har i flere år fremvist udviklingen af ​​flere typer hypersoniske våben.

Holly Ellyatt

De fleste russiske styrker er “stort set gået i stå,” siger det britiske forsvarsministerium

Civile undersøger skaden på en boligbygning, efter den blev bombet for to dage siden i et boligkvarter i Kiev, Ukraine, den 21. marts 2022.

Anadolu Agency | Getty billeder

Rusland møder fortsat stærk modstand i mange dele af Ukraine Det oplyser det britiske forsvarsministerium i en efterretningsopdatering på Twitter.

“På trods af hårde kampe fortsætter ukrainske styrker med at afvise russiske forsøg på at besætte den sydlige by Mariupol,” sagde ministeriet.

“Russiske styrker andre steder i Ukraine har udholdt endnu en dag med begrænsede fremskridt, hvor de fleste styrker stort set er gået i stå,” tilføjede opdateringen.

Alligevel lider mange byer i Ukraine under kraftigt russisk luft- og artilleribombardement, ifølge ministeriet.

– Abigail Ng

Biden: Putins ryg er ‘mod muren’, og han kunne ty til at bruge kemiske våben

Den amerikanske præsident Joe Biden taler, mens han slutter sig til Business Roundtables kvartalsvise topchefmøde i Washington, DC, USA, mandag den 21. marts 2022.

Bloomberg | Bloomberg | Getty billeder

USA’s præsident Joe Biden sagde mandag, at den russiske præsident Vladimir Putins “ryg er mod muren”, når det kommer til invasionen af ​​Ukraine, og at han kunne ty til at bruge mere strenge taktikker i landet.

Da han talte ved en Business Roundtable-begivenhed mandag, sagde Biden, at Putin kunne ty til at bruge “falske flag” for at retfærdiggøre et kemisk eller biologisk våbenangreb på Ukraine.

“Nu taler han om nye falske flag, han er ved at sætte op … og hævder, at vi i Amerika har biologiske såvel som kemiske våben i Europa, [it’s] simpelthen ikke sandt, jeg garanterer dig,” sagde Biden ved forretningsarrangementet i Washington.

“De antyder også, at Ukraine har biologiske og kemiske våben i Ukraine. Det er et klart tegn på, at han overvejer at bruge dem begge,” sagde Biden uden at fremlægge beviser. Biden gentog igen, at der ville være “alvorlige konsekvenser”, hvis Rusland brugte sådanne våben.

Bekymringer er steget i de seneste uger for, at Rusland kunne ty til at bruge kemiske våben i Ukraine, da dets invasion er blevet mødt af en stærk modstand fra ukrainske styrker og civile frivillige krigere.

Vestlige embedsmænd og strateger har advaret om, at truslen fra Moskva og Putin i denne henseende er troværdig og alvorlig.

Holly Ellyatt

‘Russere er blevet urolige’: Pentagon siger, at Rusland kæmper for at nå sine mål

Næsten en måned siden Rusland invaderede Ukraine, har russiske styrker ifølge det amerikanske forsvarsministerium ikke været i stand til at nå deres mål.

“Vi er på dag 26 [and] russerne har tydeligvis ikke opnået mange, eller næsten alle de mål, som … vi tror, ​​de satte sig for at nå,” sagde Pentagon-talsmand John Kirby ved en briefing mandag.

Et billede af ødelagte bygninger og køretøjer efter russiske angreb på et indkøbscenter i Kiev, Ukraine den 21. marts 2022. Det forlyder, at 8 mennesker blev dræbt i det russiske angreb på indkøbscenter.

Emin Sansar | Anadolu Agency | Getty billeder

“De ønskede at komme efter befolkningscentre, så de kunne tage kontrol over vigtige havne, nøglebyer, centrale regeringsinstitutioner,” sagde han og tilføjede, at Kreml ønskede at installere en regering, der er “mere venlig over for Rusland.”

Indtil videre, sagde Kirby, mener Pentagon-ledere, at russerne har taget Kherson, og ukrainerne har indledt et modangreb dér.

“Jeg tror, ​​at det, vi ser her, er, at russerne har været urolige, de har været frustrerede. De har undladt at nå mange af deres mål på stedet,” tilføjede han.

– Sumathi Bala

‘Jeg tror ikke, Rusland kan vinde’: Hvordan Ruslands invasion går i stå i Ukraine

Tjenestemedlemmer af pro-russiske tropper ses på toppen af ​​kampvogne under konflikten mellem Ukraine og Rusland i udkanten af ​​den belejrede sydlige havneby Mariupol, Ukraine 20. marts 2022.

Alexander Ermochenko | Reuters

Med Ruslands invasion af Ukraine, der nu nærmer sig sin fjerde uge, har præsident Vladimir Putins styrker udøvet brutal magt og ødelæggelse mod den østeuropæiske nation, tvunget mennesker til at flygte og gjort millioner hjemløse.

Men Ruslands økonomi knirker nu under den enorme vægt af internationale sanktioner og omkostningerne ved krig, efter at det stort set ikke lykkedes at opnå store militære sejre i Ukraine.

Nære iagttagere af Moskva og Putin siger, at der er stigende tegn på desperation i Ruslands militærkampagne og belejringstaktik.

“Jeg tror ikke, Rusland kan vinde,” sagde Kurt Volker, en tidligere amerikansk ambassadør i NATO, til CNBC.

“De er bundet fast. De har problemer med forsyninger. De har problemer med ammunition. De er ikke i stand til at tage de større byer. De rykker ikke frem. De viser en masse desperate foranstaltninger som at tilkalde syrere eller bede kineserne om hjælp eller true med at angribe NATO-landene [weapons] forsyninger [to Ukraine] og øge spøgelsen for biologisk eller kemisk eller nuklear brug,” bemærkede han.

“Dette er alle tegn på, tror jeg, desperation,” sagde Volker, hans synspunkter gentaget af andre analytikere.

Holly Ellyatt

Fangede ukrainere vil ‘kæmpe til enden’, og ultimatum vil ikke fungere, siger Zelenskyy

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy sagde i et interview med Eurovision News, at hans land ikke vil underkaste sig ultimatummer fra Rusland.

“Folk vil enten forlade byen, eller de, der ikke kan forlade, vil kæmpe til det sidste. Derfor er et ultimatum en dårlig ting, fordi det vil føre til folkedrab og ødelæggelse af det ukrainske folk,” sagde han til European Broadcasting Union, en alliance af offentlige tv-selskaber, mandag.

Uanset om det kommer til Ukraines medlemskab af NATO eller andre former for kompromiser, skal det accepteres af folket, tilføjede Zelenskyy.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky taler virtuelt til den amerikanske kongres fra Kiev i Ukraine den 16. marts 2022 i US Capitol Visitor Center Congressional Auditorium i Washington, DC.

Det ukrainske formandskab | Anadolu Agency | Getty billeder

“Når man taler om visse ændringer, og de kan være historiske, går vi ingen vegne. Vi kommer til folkeafstemningen. Vores folk bliver nødt til at sige og give et svar på bestemte formater af kompromiser,” sagde han. “Hvad vil de være? Det vil blive defineret af vores samtale og forståelse mellem Ukraine og Rusland.”

Præsidenten sagde, at beboere i besatte byer som Melitopol og Berdyansk vil fortsætte med at modstå russiske styrker.

“Vi hader disse tropper, som ødelægger os og dræber vores folk, [and we hate] deres politik. Vi er ligeglade, hvis vi vil have fred, skal vi sætte os ned og tale,” tilføjede han. “Det rigtige ord er at forhandle. Forhandle som du skal. Men for at forhandle, ikke for at eksekvere ultimatum.”

– Sumathi Bala

NATO-embedsmand ser Ruslands krig komme ind i et dødvande

En politibetjent holder vagt ved siden af ​​vraget og affaldet uden for et beskadiget indkøbscenter i Podilskyi-distriktet i Kiev af russiske luftangreb, midt i russisk invasion, i Kiev, Ukraine, 21. marts 2022.

Ceng Shou Yi | Nurphoto | Getty Images

Den næsten månedlange russiske krig i Ukraine er på randen af ​​et dødvande, sagde en højtstående NATO-efterretningstjenestemand, hvor ukrainske styrker forhindrede Rusland i at gøre fremskridt, men den russiske præsident, Vladimir Putin, viste ingen vilje til at trække sig.

“Hvis vi ikke er i et dødvande, nærmer vi os hurtigt et,” sagde NATO-embedsmanden, der talte på betingelse af anonymitet for at diskutere følsomme militære vurderinger. “Virkeligheden er, at ingen af ​​siderne har en overlegenhed over den anden.”

Hviderusland, en tæt russisk allieret, kan snart angribe selve Ukraine og forbereder sig på potentielt at lade Rusland placere atomvåben på hviderussisk jord, sagde embedsmanden. Hviderusland har allerede tilladt Ruslands militær at bruge sit territorium til at invadere Ukraine.

— NBC News

Læs CNBCs tidligere livedækning her:

Leave a Comment